неделя, 9 март 2008 г.

Разплащания чрез интернет в България и чужбина без кредитна карта

Информация по темата в мрежата колко искаш, та чак да се удавиш. Тук ще се опитам кратко и ясно да обясня какво ви трябва, за да можете да извършвате електронни транзакции без кредитна карта.

За транзакции в България:

Необходима ви е дебитна карта Maestro. Веднага щом ви я издадат от банката и имате някакви пари в нея, си правите регистрация в epay.bg. При регистрацията първата ви работа е да отидете на Карти и микросметки -> Регистрирайте Вашата карта на банкомат. Системата ви издава специални кодове, които надлежно си записвате на едно листче и заедно с указанията и новата ви карта, отивате на първия срещнат банкомат. След като изпълните указанията, дадени ви на предната стъпка, вече ще можете да плащате своите сметки за телефон, GSM, ток, вода и най-важното: ЗА САМООСИГУРЯВАЩИ се лица - можете да си плащате осигуровките през системата на epay.bg. Също важно: можете да правите преводи към други банкови сметки, стига да знаете IBAN кода на нужната сметка.

УЛОВКИ: За всички по-горни действия ви е нужна Maestro дебитна карта, защото по някакви причини НАП и някои други търговци не приемат разплащания с дебитни карти Visa Electron, а също няма да можете да правите преводи към други сметки. В този случай от epay.bg са предоставили решението: да си направите "микросметка" в тяхната система и първо да прехвърляте пари от картата си Visa Electron (безплатно е), а после да плащате каквото си искате чрез микросметката. Тромаво - какво друго да кажа?


За транзакции в чужбина:

Необходима ви е дебитна карта Visa Electron. Разликата при тази карта е, че съдържа един много дълъг код на задната си страна, от който последните 3 ЦИФРИ са много важни. Точно чрез тези 3 цифри можете да регистрирате картата си в международните аналогии на epay.bg, а именно Paypal и MoneyBoookers. След това стъпките са малко или много ясни. Тук ще кажа за регистрацията в MoneyBoookers, защото те първи станаха достъпни за българските граждани и защото ги използвам успешно вече една година и мога да кажа, че предлагат отлична услуга.
След като се регистрирате, отивате на Profile -> LIST OF CREDIT/DEBIT CARDS -> [Manage]. Натискате Add и въвеждате номера на картата и онези 3 цифри, за които вече писах. След това сайтът ви предупреждава, че ще изтегли произволна сума в рамките на EUR 1.01 - 2.99 (трябва да имате поне такава наличност) единствено и само за целите на сигурността - не се притеснявайте, тези пари не се губят, а просто се добавят към баланса на профила ви (вж. по-долу). За да потвърдите картата си, след 2-3 дни поисквате извлечение от банковата ви сметка (от някой клон на банката или онлайн - ако имате активирано е-банкиране) и търсите в транзакциите нещо такова:
01.02.2008 0.00 (приход) 4.54 (разход) ВЧ-12345689746POS 2.32 EUR MONEYBOOKERS EUR/LONDON. No:VIOSDI-00012354654

4, 54 е левовата равностойност на таксуваните 2.32 евро. Взимате евровата стойност, въвеждате я в профила си в MoneyBoookers и вече можете да използвате картата си да пазарувате и да получавате пари от чужбина.

Внимавайте: за да ПОЛУЧАВАТЕ пари, не е необходимо да регистрирате карта - трябва само да регистрирате имейл адреса си и да го дадете на човека, който иска да ви изпрати пари през MoneyBoookers. Получените пари са всъщност "виртуални" пари (аналог на микросметката в epay.bg), които веднага можете да похарчите за skype кредит например. Но ако искате да получите парите си на сметка в България или в дебитната си карта - ще трябва да я регистрирате.

Какво печелите от цялата тази история с международните сайтове за разплащания:

1. Таксите за транзакциите са в пъти по-ниски отколкото съответните услуги на българските банки и разните офиси за пращане на пари в брой. Вижте тук.

2. Стъпките са въпрос на секунди.

3. Запазвате пълна история на плащанията/приходите си.

4. Не гледате като теле в железница, когато някой клиент заяви, че плаща само през Paypal и MoneyBoookers.

Надявам се да съм полезна с тази информация. Аз лично се добрах до нея след години ровене, проби и грешки поради простата причина, че никой не е седнал да обясни по-горните неща с думи прости на някой сайт или брошурка.
И накрая - за всеки случай - преди да си извадите дебитна карта, задължително питайте вашата банка какво МОЖЕ и какво НЕ картата, която ви предлага, за да не се окаже, че нещо не ви устройва. Аз лично имам и двата вида дебитни карти, като са вързани за една и съща сметка, за да мога да правя всичко изброено по-горе. ;)
Също така внимавайте, защото има банки и банки. Основните критерии при избор на банка за дебитната ви карта трябва да са:
- такса за превод - внимавайте, защото има банки, които таксуват преводите с 80 ст. и други - с 3 лева.
- такса за откриване, такса за поддържане - трябва да са 0
- минимален остатък (около 2 лева)
Успех.