събота, 26 април 2008 г.

Български за чужденци

Сърфирането в интернет тези дни ме доведе до едни много интересни открития за езиковото обучение -този път на тема „Български за чужденци“.

Slawistyka се списва от студенти по българистика в полския университет „Мария Кюри-Склодовска” . Студентите там изучават български език, литература и история и по начина, по който описват обучението си в този блог, то изглежда на изключително високо ниво. Намирам старанията на полските колеги филолози изключително приповдигащи духа и самочувствието ми на българка и филолог и изразявам искреното си възхищение от тяхната работа. Препоръчвам да разгледате сайта: ще ви представи една много интересна гледна точка към българското, за която може и да не сте подозирали, че съществува.

В Сърбия български език се следва като основна специалност в Белградския университет и като втори език в Университета в град Ниш. Интересни литературни творби на български и сръбски автори са достъпни в интернет, благодарение на LiterNet и множество българисти от Сърбия и сърбисти от България.

Освен в Сърбия и Полша български се изучава и в далечна Норвегия. На сайта на университета в Осло можете да намерите някои изключително интересни материали на английски за изучаването на български на основно ниво. Ето и списък на връзките:
Glossed Bulgarian texts
Glossed Bulgarian texts, new and more elegant version
Cloze exercises for beginners Grammar drills
Bulgarian texts with sound track
Bulgarian texts with pop-up sentence-by sentence translation
Elementary Online Bulgarian Grammar (in progress) by Katina Bontcheva

Последната връзка представлява един много бърз и интересен преглед на българската граматика, написан на английски език.