четвъртък, 17 април 2008 г.

Правописен речник онлайн

Много казахме за правописните и разните чуждоезикови речници, но понеже не съм сигурна дали стана ясно къде можем да намерим правописен речник онлайн, ще посветя отделна публикация на темата.

С уговорката, че Новият правописен речник на БАН от 2002 г. (повече тук) е „официалният нормативен справочник за българския правопис“ и че само казаното в него може да се ползва за авторитетен аргумент при евентуален спор, ви представям единствения качествен правописен речник на българския език, който е свободно достъпен онлайн:


Версия 0.1 на системата за граматически анализ на български език Граматика.


До този речник се достига чрез адреса:Въведете думата, която ви интересува в отварящия се прозорец, за да получите резултат, подобен на този:При случаите, в които се е налагало да ползвам системата „Граматика“, съм установила, че базата ú е доста пълна, като предлага граматически анализ и за по-нови думи като например билборд, интернет и т.н. В някои отношения тази система е по-полезна от Новия правописен речник на БАН. Например думата „лого“, в речника на БАН е дадена само в ед. ч., но системата „Граматика“ отива с една крачка по-напред в случая и предлага логота (мн.ч.) и логотата (мн.ч., членувано). Въпрос на избор е дали ще приемете предложението на момчетата от БГ офис, или в случай на нужда ще се мъчите да използвате думата „лого“ само в единствено число.

Редакция, 7.12.2009 г.: Повече за най-новия портал за български език можете да прочетете в публикацията СЛОВОРЕД - новият портал за ресурси по български език.