понеделник, 19 май 2008 г.

Българска диаспора - мисията е възможна

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз.
Ако мислиш за 10 години напред,
засади дърво.
А ако мислиш за 100 години напред, образовай населението.

Конфуций


На 13 май в София се е провела национална кръгла маса на тема „Новата държавна политика към българите по света“.


Политиката към българите в чужбина дълго време не бе във фокуса на вниманието, подчерта вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин в обръщението си към участниците и гостите при откриването днес в НДК на национална кръгла маса на тема "Новата държавна политика към българите по света"

Много неща са се казали на тази среща, но в медиите акцентът основно падна на процедурите за получаване на паспорти от граждани на чужди държави, но с „българско самосъзнание“. Единствено във в-к „Стандарт“ има специално отделени думи за идеята за създаване на специални програми и учебници за българските училища извън граница. Ето части от статията:Само български език, история и география ще учат хлапетата на емигрантите ни в родните школа зад граница.
В момента експертите от МОН работят върху олекотена програма, приспособена за емигрантските деца. Учебниците ще им бъдат изпратени на електронни носители, за да не транспортираме тонове хартия, каза още министър Вълчев.

Бих искала да поздравя правителството за този нов свеж полъх в българската национална стратегия. Ще задържа българския си напор да отправя някои критики и да изразя скептичните си възгледи, свързани с (не)политиката на държавата спрямо българската диаспора, с надеждата, че този път действително ще се свърши работа и че такива учебници и програми ще бъдат създадени в най-скоро време.

Дотогава нека да видим Гърция какво е направила по въпроса и то много отдавна:

Законодателство:
Списък на гръцки език със свързаните с образованието закони и разпоредби.
В първата част на списъка са САМО разпоредбите, свързани единствено с регламентирането на образованието на гръцки граждани в чужбина.

Учебници:
Безплатни учебници по гръцки език за деца от предучилищна до гимназиална възраст. Материалите са разработени по програмата „Образование за емигранти“ (“Παιδεία Ομογενών”). Тази програма се спонсорира от Европейската комисия и Министерство на образованието и религиите на Гърция и се осъществява от Университета в Крит.
Учебниците са достъпни в пълния си вид (учебник, работни тетрадки, приложения, книги за учителя) в pdf формат.

Училища:
Пример за гръцко училище в чужбина. Въпреки че сайтът не е обновяван скоро, на него могат да се намерят уроци по гръцки, които дават една добра идея за начина, по който се провеждат занятията.

Айде да видим кога и как ще ги стигнем.