четвъртък, 18 септември 2008 г.

Обобщение за септември

Farm on the road to Treshtenik, Bulgaria. By Klearchos
Както винаги септември донесе повече работа, много събития и богата програма за октомври. Ето накратко какво се случи в повечето области, за които пиша:

Новогръцка филология
С колегата Марфи започнахме подготвянето за преместване на сайта на специалността ни от СУ на нова платформа (блог), което ще стане точно за нейния трети рожден ден: 1-ви октомври т.г.
На 4-ти октомври ще се състои Международен семинар за превод, организиран от Новогръцка филология, СУ и Нов български университет. Събитието ще се проведе в Нов български университет, 4-ти октомври от 9:30. Повече за семинара можете да прочетете на специалната страница за него.

Блогове
Най-новото попълнение сред блоговете на мои приятели е Klearchos' Guide to the Galaxy . Клеархос е невероятен фотограф, който публикува доста от снимките си от различни места в България в своя блог с коментари на гръцки и английски език. Тази случайна среща доведе до интересна комуникация и обмен на идеи и не след дълго Клеархос се присъедини към един общ проект, който направихме заедно с Пеб и Марфи.
Създадохме 1000WordsPerPicture.com с идеята там да публикуваме снимки, с които да изразяваме впечатленията и идеите си само визуално. Дали успяваме е друг въпрос, но така или иначе този блог си е просто за забавление:)

Преводи и четива
Преводите са традиционно много за „следлетния сезон“ и това е основната причина за факта, че този месец успях да събера вдъхновение колкото за една единствена статия. Новото е, че започнах да се занимавам с преводи в областта на печатните медии. Това ме накара да изоставя блоговете и осведомяването от интернет в полза на някои печатни публицистични издания: основно исках да видя какъв език се използва, какви теми се подбират, графичен дизайн и цялостен стил. Разочаровах се набързо от ежедневниците и реших, че ще видя какво се случва при седмичните и месечните издания. Изключително много ме впечатлиха списанията „Тема“ и „Мениджър“. Богат език, интересен подбор на теми, отличен дизайн и не на последно място: хубава хартия - дреболия, но се оказа, че е далеч по-приятно да четеш обобщението и анализите на събитията от седмицата (Тема) в прибрания стегнат вид на списание с хубава хартия в сравнение с изсипващия се от едно найлоново пликче вестник, придружен от 1 „lifestyle“ притурка и 5-6 рекламни брошурки.

Свободни професии
Дали по „светлия“ пример на България, или поради проблемите със социалната реформа (свързана с преливането на средства от по-богатите пенсионни фондове към по-бедните), но Гърция също реши да въведе данък от 10% върху необлагаемия допреди доход на свободните професии от 10500 евро на година. Тълкувам този ход като доста хитър: повечето свободни професии нямат синдикати и работят изцяло „на частно“ и съответно по-трудно и по-неефективно могат да се възпротивят в сравнение с работниците в енергийния сектор например. Явно не само в България „свободните професии“ вече са изживели времето си и съвсем скоро ще отстъпят пред фирмите като начин за организиране на бизнес дейност.

Инициативи
НАЦИОНАЛНА ПРОТЕСТНА ПОДПИСКА СРЕЩУ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ


Бъдете активни:)