понеделник, 19 януари 2009 г.

Мнението ми за протестите в образ и звук

При това си гостуване в re:tv не бях толкова усмихната колкото при предишното. Виновен беше поводът - протестите, които на 14-ти бяха опорочени от 20 лумпени и некомпетентността на 1000 жандармеристи, кмет и министри, а на 15-ти бяха съсипани от медиите. Те бяха дошли там, за да снимат лумпени, побоища и полицаи, гонещи цивилни. Завариха седящ протест, 20-ината „лумпени“ бяха арестувани и осъдени предния ден (останалите стотици арестувани бяха освободени - разходката до районното им е била за спомен) и ШОУ НЯМАШЕ.

Като свидетел на събитията, твърдя, че медиите предадоха по изключително манипулативен начин протестите - ето перфектният пример. Наместо да защитят гонените и битите, наместо да предадат в подробности интелигентния и информиран протест на еколозите, те дадоха трибуна на властимащите, за да ни уверят, как полицаята и кметът много добре са си свършили работата, а ние сме трошили витринИ (аз по всички репортажи, които гледах, видях да са счупени само една витрина на павилион за сладки и едно дясно предно стъкло на бял лек автомобил), частна собственост и сме осакатили полицаите. „Смотани неориентирани студенти, дето не знаят какво искат!“ - едва ли не...

В същото време всички блогъри, които бяха на протестите, успяха независимо един от друг да ги отразят по съвсем безпристрастен - съответно еднакъв начин. Това е и основната идея, около която решихме да се обединим - щом медиите не предлагат качествено отразяване на събитията, то ще го направим ние! Посетете http://www.bulgariaenasha.com/ за повече информация.

Използвам възможността да благодаря още веднъж на re:tv. Докато другите телевизии пускаха сериали, а радиата - диско хитове, re:tv показваха първия масиран граждански протест от 12 години насам.