сряда, 28 януари 2009 г.

Протестът - майка на всичко

Херодот е казал: "Πόλεμος πατήρ πάντων" или „Войната е баща на всичко“.

В България, в края на първото десетилетие от 21-ви век, аз казвам „Протестът е майка на всичко“.

Може и на протестите да не се събрахме десетки хиляди души. Може да не успяхме един лозунг да викаме за около минута в един глас. Може да не получихме оставката на нито един от доказано некадърните ни политици.

НО

За пръв път от 12 години излязохме като граждани и заявихме, че не сме доволни от курса, който е поела нашата родина. За мен големият успех на януарските протести беше, че разбуниха духовете. Че хората живнаха малко и взеха да се замислят, че май-май не живеят толкова добре колкото им се струва (мълчанието нали беше знак за съгласие?) - обществото ни има сериозни проблеми и е нужно всички да наострим уши и широко да си отворим очите. Без засилено обществено внимание няма демокрация, няма прозрачност, няма надежда.

Тези протести нямаха за цел да ни изведат по-напред. Исканията, които бяха поставени, бяха отчаяна борба с некадърните ни първенци да не ни връщат назад. Мисля, че това беше другият голям успех на протестите.

Заменките бяха отменени и признати за корупционни практики, беше създаден „Фонд за асистирана репродукция”, а безобразно поправеният на 22 януари Закон за електронните съобщения ще бъде прецизиран.

Разбира се това са частични победи, но те ще бъдат завършени, защото в България има будни граждани, които ще се погрижат това да се случи. Януарските протести са само началото: тепърва следват много битки, които ще бъдат водени на други полета - слава Богу достойни българи за тия задачи - бол. Въпросът е делото им да бъде познато и подкрепяно. За това ще следи сайтът на инициативата „България е наша“: http://www.bulgariaenasha.com/

И така, любими мои сънародници: интересувайте се, информирайте се, организирайте се!
И ще видите, че България може и по-добре:)