петък, 23 януари 2009 г.

Гърция за Константина* Кунева

Знаете ли коя е Константина Кунева? Ето какво знаят и казват за нея гърците. Снимки от 17-и януари 2009 г.

КОНСТАНТИНА КУНЕВА
С теб сме!


Превод:
На 22 декември К. Кунева - имигрантка от България, активна синдикалистка от Съюза на чистачите/чистачките за Атика е била залята с киселина. Нападението не е дошло от нищото. Както свидетелстват нейните колежки, Константина е била обект на заплахи от среди на фирмата за наемане на работна ръка и обслужване на големи клиенти ИКОМЕТ (ΟΙΚΟΜΕΤ). Години наред точно такива фирми, алчността на шефовете, законодателните мерки за „модернизиране“, отнасящи се за наемането на работна ръка, и виновното бездействие на официалния синдикат, които са в не чак толкова неясна мрежа помежду си, налагат условия на работа, а също и методи за поддържане на дисциплината сред работниците, каквито са характерни за държави от Третия свят. Търговци на роби и мафиоти, благодарение на толерирането и сътрудничеството от страна на полицията, контролират работниците. Нападението не е дошло от нищото: винаги когато чуждестранните работници са се осмелявали да се борят за най-елементарните си права - отговорът е бил зверско насилие, като например миналата година в Манолада, когато чифликчии тероризираха с динамит и оръжия пакистанските работници. Нито формата на насилствения акт е била случайна: заливането с киселина е традиционна женомразка практика за отмъщение и наказание.
Това, от което се страхуват шефовете - политически, икономически и синдикални, е това, което не се уплаши да направи Константина - жена, имигрантка, синдикалистка - да се бори с достойнство и храброст срещу престъпната мрежа от прилежни модернизатори, мафиоти-търговци на роби и корумпирани работнически покровители.
С теб сме, защото пътят ти е този, който си заслужава да следваме.
Анархисти/ки, независими, комунисти/ки от Гърция, Албания, Турция, България

събота 3 януари - отворена среща, неделя, 4-ти януари, 8:00 часа Концерт за набиране на средства за К. Кунева.,понеделник 5 януари - Митинг-шествие за К. Кунева - в 6 часа пред работническия център.

ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА


РАЗЯРЕНИ СМЕ
за Алексис, за К. Кунева, за убитите имигранти, за ежедневния тормоз, за арестуваните при бунтовете, за бунтуващите се в затворите, за живота, който крадат от нас, за всички причини на света...

ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ. ВСИЧКО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ.


ВСИЧКО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ. Имаме един цял свят да разрушим и построим, а това няма да ни го подари никой.

*
Името й е Костадинка. Константина я наричат гърците. По времето на написването на статията тази информация не беше налице.