понеделник, 2 февруари 2009 г.

В парламента не стигат добрите оратори

В парламента не стигат добрите оратори - статия във в. „Труд“ от 2 февруари 2009 г.

По-долу са описани някои данни от социологическо проучване с ръководител доц. Лилия Методиева от СУ “Св. Климент Охридски”, посветено на ораторските качества на родните депутати. В изследването са участвали 127 народни избраници и 40 журналисти и то се провежда за шести път. Проточило се е почти 6 месеца - от юни до края на ноември 2008 г.

Според самите депутати класацията е следната:
1. проф. Андрей Пантев (БСП)
2. Лютви Местан (ДПС)
3. Станимир Илчев (НДСВ).

В изследването изрично се посочва, че:

Известна депутатска пристрастност вероятно е поизкривила данните. Всеки от участниците в анкетата е гласувал основно за своите. Най-организирани са били от ДПС - в групата на движението 100% са предпочели Лютви Местан. При победителя проф. Пантев харесването е по-равномерно разпределено. От колегите му от “Коалиция за България” за него са гласували 73 на сто.
Според журналистите
1. Иван Костов (67,6%)
2. Татяна Дончева (29,4%)
3. Станимир Илчев (23,5%)
4. Андрей Пантев (20,6%)
5. Лютви Местан (17,6%)
6. Волен Сидеров (14,7%).

Посочва се, че сред най-активните на трибуната е лидерът на СДС Мартин Димитров. Той е пропуснат в списъка на изявените витии, но пък ако отчетем едни други данни от изследванията за ораторските умения на народните ни представители като цяло, по-добре да гледаме делата, а не думите, че е страшно...От статията Речите - манипулирани, дълги и скучни