петък, 6 февруари 2009 г.

За какво се бориш?

Цял ден в главата ми е една песен "Falling from grace, falling from grace...", която бях чула по любимото си радио. „fall from grace“ е идиом и означава да загубиш доверието и уважението на хората и особено след като направиш нещо лошо или неморално. Имам една теория, че в България веднъж спечелиш ли народната любов, после ако ще и в ада да се продъниш, не можеш да я загубиш... Но сега няма да говоря за народни любимци.

Честно казано, много се уморих да пиша по теми, свързани с обществото и политиката в България. До толкова, че за да изляза от януарския си период, в който пишех почти единствено за политика, се вглъбих в темите, които са ми най-интересни: езика, преводите, музиката. Предходните три статии се родиха бързо и спонтанно - все вдъхновени от интересни клипове, които бях гледала в Мрежата. Тъй като тези клипове са на английски език, реших, че коментарите ми към тях могат да бъдат на същия език. Но понеже статиите на английски станаха три поред, а и дойдоха бързо бързо след „политическите“, реших, че трябва да дам кратко разяснение.

Не съм се отказала да пиша за политика, просто реших, че ще разредя този вид писания в личния си блог. Ще продължавам с компанията блогъри от „България е наша“ да участвам в разпространението на осведоменост по важните въпроси, които засягат обществото ни, и вече съм взела конкретни мерки да стана още по-политична.

Тук обаче ще си пиша за езиците и преводите:) Пък:)

Та по повод английското ми вдъхновение тези дни и споменатата песен по-горе, открих великолепната певица Мериан Фейтфул. В една от своите популярни песни "Broken English" (Развален английски) тя пее настойчиво "What are you fighting for?" или "За какво се бориш?" Този въпрос пък ми напомни за една игра на думи, която със сестра ми бяхме научили година-две преди Виденовата зима. Ето я и нея:

Ще ти дам 5 лева, ако ми отговориш на следните 3 въпроса:

1. Къде си роден?
Хората обикновено казват съответния град или село, но „правилният“ отговор е „В болницата/родилния дом“.

2. По какво се движи влакът?
Хората обикновено казват „по релси“ , но „правилният“ отговор е „по разписание“...

3. За какво се бориш?
Хората обикновено започват да пелтечат, да изреждат каузи, но водещият играта задължително ги прекъсва по някое време, съобщавайки „правилния“ отговор, а именно:

„За пет лева“.

„За какво се бориш?“ е въпросът, който трябва да си задаваме през следващите няколко месеца и на който трябва да сме си отговорили, преди да направим поредния си демократичен избор. Ако ли не, все ще има да ни бъзикат с тия „к'ви пет лева“...

Marianne Faithfull, Broken English