вторник, 17 февруари 2009 г.

Най-накрая размахаха пръст на анонимната журналистика

Още в началото на декември бях изразила раздразнението си от анонимната журналистика. Тогава бях дала пример със странния случай на Албена Вулева - една верига супермаркети направи безплатна реклама на гърба й, а няколко ежедневника попълниха колонките си с „новини“, оклеветяващи жълтата журналистка. Случаят с Вулева изобщо нямаше да ме трогне - клюки и клевети колкото искаш по всякаквите ни медии, но интересното в нейния казус беше, че в собствен репортаж тя показа нагледно как някои медии изобщо не виждат проблем в това да публикуват анонимно доказано невярна информация. Разбира се тогава никой не се трогна от перипетиите на Вулева.

Аз лично в момента се забавлявам изключително с цирка, който се разви наскоро, а именно че собственикът на вестник „Сега“ и компанията „Овергаз“ съди „Нова българска медийна група“ за клевета и злепоставяне.

И ето че чудото стана пред очите ни: КАПИТАЛ ПРИМ | Издатели се обявиха срещу анонимната журналистика

Браво:) Много се радвам, че най-накрая пострада някой с достатъчно пари и юристи, за да се започне по-сериозен дебат по въпроса. Продължавам да следя историята, за да видя още колко проблеми с българската журналистика ще бъдат „открити“ в процеса.