петък, 20 март 2009 г.

Четене с разбиране

Миналата година изследване на ЕС публикува данни, че в България 15-годишните имат сериозни трудности с четенето:

51.1% от българчетата не разбират текстовете, които четат

Ако си мислите, че това е страшно, то новините са лоши. Очевидно 100% от представителите на БСП и ДПС в Комисията по транспорт и съобщения нямат никакви умения за четене с разбиране, защото вчера по безпрецедентен и престъпен начин, са погазили цели два члена от правилника на Народното събрание само и само за да узаконят подслушването на българските граждани.

Чл. 27. (1) Председателите на постоянните комисии обявяват писмено дневния ред, часа и мястото на заседанията на определените за това места в Народното събрание или срещу подпис на техните членове. Дневният ред за редовните заседания на комисиите се обявява най-малко един ден преди тяхното провеждане. В случаите, когато се провеждат извънредни заседания на комисиите, дневният ред се обявява едно­временно с насрочването им.

Чл. 69. Законопроект, който е отхвърлен на първо гласуване, може да бъде внесен по­вторно само след съществени промени в основните му положения, което се отразява в мотивите, и не по-рано от следващата парламентарна сесия.
С други думи: депутатите НЯМАТ право да искат промени по средата на редовно заседание на комисията и НЯМАТ право да искат четене на промени, които вече са били отхвърлени в рамките на текущата парламентарна сесия (видео).

Силно се надявам, че сред народните ни представители са останали хора, които не само разбират правилата, но и ги спазват. Ако тези текстове все пак влязат в пленарната зала, вече ще има абсолютно доказателство, че начело на държавата стоят дебили