понеделник, 13 април 2009 г.

Моята кандидатура за работа

Седмицата започна с редовната доза лоши новини.
Кратко и ясно са формулирани в блога на Комитата и Стойчо:

Вижте какво, ченгета!
Ясно е, че треска ви тресе за резултатите от предстоящите избори. Направихте всичко възможно, за да запазите властта и влиянието си:
1. Сатанизирахте СДС и Костов и ДСБ
2.Купихте Царя и обезличихте партията му
3. Създадохте Напред и Ред, законност и последния да затвори вратата
4. Разделихте изборите на две части
5. Вдигнахте бариерата от 4 на 8 % в момента, в който СДС и ДСБ се обединиха
6. А сега вече не искате да регистрирате новото ръководство на СДС, защото "преки партийни избори не са правени в България" и защото "тайният вот не е демократичен"
Защо просто не върнете член първи, като вместо БКП не напишете Държавна сигурност? Яне Янев ще направи нужното предложение.

На фона на всичко това днес аз трябва да съобщя новината, че след вътрешните избори в Перник и Радомир аз, Мария Ненова, съм начело на листата на СДС в 14-ти МИР за предстоящите избори за 41-во Народно събрание.

Омръзнало ми е да гледам как бивши партизани, доносници и настоящи „защото са социалисти“ съсипват моята и вашата България. Време е младите хора да станем, да се организираме и да си вземем държавата. Знам, че започвам едно извънредно трудно и неблагодарно начинание, но съвестта ми не ми позволява да стоя настрана, да гледам как ми съсипват родината и да се надявам тайно, че някой с магическа пръчица ще дойде и ще оправи положението. Иска се много работа, за да започне най-накрая да се вижда промяна.

Гледам на целия този процес по активното ми включване в политиката именно като на кандидатстване за работа. Ето затова ви предлагам своята автобиография. За мен ще бъде чест да представлявам в парламента всеки, който счита, че уменията и опитът ми са достойни за тази работа.

АВТОБИОГРАФИЯ
Казвам се Мария Тодорова Ненова и съм родена на 18 март 1984 г. в гр. Перник. Майка ми е инженер по изчислителна техника и има дългогодишен опит като учител и заместник-директор в езиковата гимназия „Симеон Радев“ в Перник, а баща ми е машинен инженер, работил в АЕЦ Козлодуй, Газстроймонтаж и други предприятия като главен технолог по заваряване. Имам по-малка сестра, която в момента е студентка. Не съм омъжена и нямам деца.

През 2002 г. завърших средното си образование в Първа английска езикова гимназия, гр. София. Поради факта, че винаги съм изпитвала влечение към езиците и с оглед на тогавашната икономическа ситуация, прецених, че удачен избор на образование, което ще ми даде добра възможност за реализация в България и същевременно ще ми позволи да самофинансирам следването си, е именно Новогръцка филология. Преценката ми се оказа правилна, защото почти веднага след първи курс (август 2003 г.) започнах работа в българската IT фирма с гръцко участие Унисофтуер АД. Там започнах да превеждам бизнес документация и софтуер и така се зароди интересът ми към превода и свързаните технологии. Благодарение на организационните ми умения отговарях също така за координирането на дейностите във фирмата, а също и за помощни задачи в отдела по маркетинг и продажби. В периода октомври 2005 г. - април 2006 г. бях мениджър на фирмения клон в Белград, където разбрах всичко за управлението на малка фирма в страна, където току-що е бил въведен ДДС и хората тепърва започват да свикват с работата в частни предприятия, а също успях да науча доста сръбски, но без падежи. През август 2006 г. напуснах фирмата поради лични причини, но запазих своите добри делови отношения с тях, като и до ден днешен отговарям за превода на документацията им.

През 2006 г. също така успях да завърша Новогръцка филология и да запиша магистратура „Методика на чуждоезиковото обучение“ (и двете специалности са в Софийския университет), където научих много важни неща за технологията да предаваш знания на хора, различни по възраст и начин на мислене, а също и за българската образователна система и то конкретно по отношение на преподаването на чужди езици. Димпломната ми работа беше на тема „Преподаването на новогръцки език в България – настоящо състояние и бъдещи перспективи“.

Други академични успехи и проекти в периода 2001-2007 са: общо четири награди за превод на художествена литература от Съюз на преводачите в България, Certificate of Proficiency in English; инициатор и администратор съм на сайта на Новогръцка филология www.ngf-bg.com.

През юни 2007 г. вече като магистър поставих начало на практиката си, като се регистрирах по БУЛСТАТ като свободна професия-преводач и започнах да се самоосигурявам. Между юли 2007 г. и август 2008 г. живях в Гърция, като поради дълбокото си разочарование от начина, по който българското правителство съсипа свободните професии като възможна правна форма за упражняване на независима икономическа дейност, без малко да стана гръцки данъчен субект. Това не се случи и когато се прибрах в България през август 2008 г., започнах подробно да се интересувам от данъчните закони и разпоредби, които регулират дейността на физическите и юридическите лица и да търся начина, по който да продължа да бъда данъкоплатец на България. Оказа се, че единствено парламентарната група на ОДС в лицето на Мартин Димитров, се бори за интереса на малките и средни предприятия и това беше причината да проявя интерес към срещата, на която той беше поканил блогърите във връзка с тогавашната си кампания за председател на СДС. Останалото е история.

Най-добрите ми черти в професионален план (и най-лошите в личен) са, че съм работохоличка и изключително педантична. Обичам да играя баскетбол, да чета книги (напоследък на лингвистични теми), да пиша в блога си. Слушам рок и пънк.

Всякакви съвети и коментари от ваша страна ще ми бъдат изключително полезни, така че не ги пестете.

Успех на всички ни!