понеделник, 27 април 2009 г.

p2p @ Велико Търново

На 25 и 26 април във Велико Търново се проведе P2P конференция, която събра на едно място десетки професионалисти от българската IT сфера, блогъри и обикновени любопитковци:)

Всичко през тези два дни мина изключително добре: видях се с добри приятели и стари познайници като Марфи, Комитата, Dzver, Манол, Станислав, Oggin. Запознах се на живо с Калоян, Радо, Крис, Пидов, Longanlon и много други знайни и незнайни сладури, които пристъпваха от крак на крак, докато гузно обясняваха, че нямат блог:)))

Лично на мен най-много ми хареса модулът БлогКамп и по-конкретно темата на Александър Кръстев „Има ли обратна връзка между политика и избирателя“. По-подробно ще коментирам в отделна статия, като засега ще кажа, че най-много ми допадна именно дискусията, която се завихри по неин повод, а после и дискусията за „корпоративните“ блогове, водена от Жюстин Томс. За по-голямата част от публиката „корпоративен блог“ явно значеше блог на банка или на производител на бързооборотни стоки, но аз не съм склонна да се съглася. За мен успешни и образцови „корпоративни“ блогове имат най-вече компании от уеб сферата (Favit, Svejo), преводаческата индустрия (LanguageWeaver, Microsoft - блог за терминологията) и други -- по-свързани с хипертекста предприятия. Фирми, които произвеждат стоки за широко потребление, най-добре да следват примера на дъвките Stride, а не да ми пишат суховати статии за последния си открит Е-елемент или банков продукт.

Моята лична награда за най-интересно откритие на конференцията, с което и ще запълня малкото си свободно време през следващите дни, е favit.bg. Favit съчетава на едно място най-доброто от: Delicious, публикациите във Facebook и споделянето на връзки от типа Svejo.net. Ето и кратко обяснение:

Напоследък взех често да страдам от инфонезия поради tmi и реших, че ще си запазвам линковете с Delicious, но в сравнение с Favit Delicious е пълно дърво. Също така мислех, че публикациите във Facebook са удачни, за да разпространявам сред приятелите си полезна или напълно непотребна, но пък забавна информация. Подозирам обаче, че 3 до 7-те връзки, които публикувам средно на ден, са накарали доста от онлайн приятелите ми да ме блокират (т.е. да ме „скрият“ в канала с новостите), а и дори да са им харесали [някои], едно последващо намиране би им коствало поне 20 щраквания с мишката. Във Favit мога да публикувам намереното интересно съдържание в мрежата и приятелите ми, които имат сходни интереси с моите, могат да ги разглеждат на спокойствие в удобно за тях време. Сутринта се заиграх и направих набързо две тематични групи: Преводи и Лингвистика. Мисля в бъдеще да ползвам тях за събирането на материали по двете най-интересни за мен теми, а не блога си. Групите във Favit са много удобно решение за запазване на интересни материали по следните причини:

1. Чисто егоистични: ще има специализирани места в мрежата, където ще мога да запазвам най-интересното от и за професионалната ми сфера.
2. Съвсем неегоистични: за момента имам много анонимни читатели на блога, които обаче са ми колеги с изключително ценно мнение. Вече биха могли да си направят профил във favit.bg и там заедно да публикуваме и коментираме интересна информация за преводите и езиците.

И накрая: Favit е удобен начин, в случай че човек има свободно време и му се чете нещо ново (точно както е в Свежо), да се прехвърля към съответните канали и да се осведомява за всичко ново от света на забавлението, плетките, готварските рецепти и каквото друго му душа иска.

В заключение: едно грамаадно благодаря на Бого Шопов, който беше главният подстрекател и организатор на чудесната P2P конференция. Бого, цар си!:)

Бонус за всички почитатели на нестандартното и интересното в интернет ;) :