понеделник, 11 май 2009 г.

Нечувана наглост = НОИ

Не, не и не! Някои хора просто нямат граници на наглостта си! Преди малко в голям информационен сайт зрението ми отново бе нападнато от поредния рекламен банер, който е повече от неверен, подвеждащ и безсмислен:


„Необходим ли ви е бърз достъп до информация за вашите обезщетения за болест и майчинство?“ ни питат на горния банер. Ако щракнем, биваме прехвърлени към страницата на НОИ www.noi.bg. Щеше да е хубаво, ако се отваряше специална страница, на която да се вижда поле за ЕГН и с едно натискане на бутона да се виждат данните, които ви интересуват...

ДА, АМА НЕ!!!

Първо на първо, отваря се началната страница на сайта на НОИ и оттам трябва да започнете да търсите това, което ви интересува. Задачки за домашно:

1. Намерете страницата, на която са описани „вашите обезщетения за болест и майчинство“ и посочете колко време ви е отнело.

2. Пребройте колко услуги на НОИ се предоставят чрез SMS. Аз намерих само 1 (една)!

Второ на второ, за да видите осигурителния си статус за минал период, трябва лично да сте взели от НОИ персонален идентификационен код чрез подаване на съответната
Молба за получаване на ПИК Кодът се издава в тридневен срок след подаване на молбата.

Трето на трето, НОИ не актуализират данните, които се показват в интернет. Лично моите данни за 2007 г. още си стоят без отразени годишните доплащания за осигуровки. Така че забравете да следите за тези данни от интернет -- само на гише и само при личен контакт в НОИ.... Или в НАП?? Аз от много отдавна съм се отказала вече да идентифицирам по кои параграфи могат да ми дадат информация НОИ и по кои -- НАП.

Много пъти съм заявявала: абсурдно е да се надява човек, че ще свърши работа по интернет с българските държавни институции. Лично на мен такъв излишен стрес ми причиняват тези служби, че съвсем целенасочено избягвам всякакъв допир с тях и специално си плащам на счетоводител, който да ме представлява. Моля, ако някой има положително мнение по въпроса -- нека да го сподели. Допускам и силно се надявам моят опит да е изключение!