сряда, 3 юни 2009 г.

Блог игра - асоциации с държави


Хич нямам свободно време тия дни, обаче Илия е решил да ме включи в една блог игра на асоциации с държави и не мога да му откажа.

Та от мен се очаква да споделя с какво асоциирам държавата Швеция. Без много много да му мисля: с високи руси мъже. Дефиницията ми за „висок мъж“ е да има ръст поне 192 см.

Като се замисля малко повече обаче, се сещам, че Швеция е родината на най-великата жена писател на света, а именно Астрид Линдгрен. Обожавам тази авторка, прочела съм й всичките книги по няколко пъти.

И гвоздеят на шведските ми асоциации: от Швеция е един от най-ценните и интересни блогъри... в българската блогосфера: Daniel Nylin Nilsson. С Даниел не се познаваме на живо, но пък сме си комуникирали усилено покрай инициативата България е наша. В своя блог http://maladets.blogspot.com/той описа на английски всички събития около Януарските протести, сагата ЗЕС, заменките и т.н. и продължава да описва значимите политически и граждански събития в страната. Даниел трябва да е вдъхновение за всички български блогъри заради своята последователност, неуморност и посветеност на идеята да нарисува ясна и обективна картина на ситуацията в България, която да е разбираема за един чужденец, интересуващ се от страната ни. Българите сме извадили огромен късмет с него. Горещо препоръчвам, в случай че някой ви попита за англоезичен блог, посветен на България, да го насочите веднага към този на Даниел.

Прехвърлям топката към г-н Нилсон: искам да каже какво мисли за... Румъния, към Елфа - за Англия и към Светла Енчева за Германия. „Adjo så länge!“ от мене...