вторник, 30 юни 2009 г.

Видеоизнудване да гласувате

За предстоящите избори още не са започнали да ни заливат с проучвания. Остават само 4 дни до изборите за 41-во Народно събрание, а никой не ни замерва с прогнози и предвещания. Едно вероятно обяснение е това, което прочетох в последния брой на списание „Тема“:

„Естествено, че в момента всичко е математика“, казва Елена Лазарова, директор на „Качествени изследвания“ в MBMD. Заедно с колегата й Давид Кюранов в последните седмици тя е провела няколко изследвания във фокус-групи, които са разкрили неочакван процес: забелязва се голяма мобилизация на избиратели, особено сред младите хора, които са решили да гласуват, но до последно няма да е ясно за кого. Лазарова твърди, че за първи път наблюдава такъв феномен, откакто работи в социологическа агенция.

Това, че младите хора са решили да гласуват, е страхотна новина!! Никой не го е очаквал от нас и сега вероятно ще объркаме доста сметки! Хайде, момчета и момичета! Да си вземем България!

От друга страна, дори и най-смелите прогнози казват, че гласуващите ще са най-много 56%. Останалите 44% ще пасуват. Те обаче също имат творчество на изборна тема и мисля, че е редно да му обърнем нужното внимание:

И една лична молба: проверете внимателно кои са кандидат-депутатите във вашия район и не позволявайте в следващия български парламент да отидат такива лица: