четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Твърде много информация

Някой беше казал, че броят на четящите намалява пропорционално с увеличаването на броя на пишещите. Това не е точно така. Създаващите съдържание в Мрежата - блогърите например, обикновено четат/гледат/слушат в десетки пъти повече информация, отколкото те самите са способни да създадат. Пример за това е моят приятел Комитата, който наскоро постави на видно място в блога си следното изречение:

Виж какво споделям, заслужава си повече от това, което пиша.

Комитата ползва за споделяне на прочетеното Google Reader. Аз в началото исках по-скоро да съхранявам, отколкото да споделям, така че за известно време ползвах http://delicious.com, за да запазвам ценната за мен информация по що годе прегледен начин. Но delicious е твърде голям сайт и не става за създаване на мрежа от приятели. Тогава се появи favit. Хубавото на favit е, че представлява четец на емисии заедно със система за запазване и споделяне на информация - така всяка сутрин хем преглеждам новото в интернет, хем споделям най-интересното. Също така има бутони за споделяне и абониране, така че споделянето е лесно и извън самия сайт. Ето някои от моите групи: Преводи/Translation, Лингвистика, Женски приказки, Рънк (група за рок и пънк разбира се =:)) и не на последно място Политиката в България, Икономика, Синята коалиция. Хубавото е, че към всяка група може да се направи widget (като този, който виждате някъде вдясно за групата „Преводи“) и по този начин информацията да се разпространява на сайтове, които се занимават с подобна тематика. Лошото на favit е, че преди няколко месеца смени облика си по такъв начин, че вече трудно виждам какво пускат новите потребители, не се изтъкват най-четените статии, няма лична комуникация между потребителите (а само публична) и така възможността за създаване на мрежа от приятели за момента е неизползвана от мен функция. Дали някой чете споделяното от мен съдържание вътре във favit, ако изключим двадесетината ми приятели? Не знам, но поне си запазвам важните статии и ги намирам бързо, ако ми потрябват по-късно.

Fanopic е нов български проект на екипа, създал Свежо.нет. Прилича на favit, но и доста се различава. Fanopic няма четец на емисии и затова няма как да е първият сайт, който отварям сутрин. Системата му за споделяне на връзки (за момента) е доста тромава и с пъти по-бавна, отколкото при favit, но причината за това е, че Fanopic си поставя малко по различна цел. И тук можеш да създаваш групи, да се присъединяваш към вече съществуващи и да споделяш с „групарите“ каквото си поискаш. Прави ми впечатление, че при Fanopic се използва цял нов арсенал от термини: фен, лидер, тема; има популяризиране, точки, признания и какво ли още не. Страницата на една тема включва няколко раздела: Видео, Снимки, Статии, Връзки, Форум, Събития, Карта, Знаете ли,WiKi. Т.е. темата във Fanopic е една папка, в която можеш да събереш цялата информция за интересуваща те тема (например любимата ми група Red Hot Chili Peppers) и благодарение на форума и бързото и лесно добавяне и канене на приятели да направиш един виртуален фенклуб на нещо.

И накрая Facebook. Там имам създадена група Игри на думи, която в момента наброява 581 членове. Събирам свързани с темата линкове, дискутираме с идентифицирани хора от цяла България.

И така информацията продължава да е твърде много, но поне е канализирана :)