понеделник, 9 ноември 2009 г.

100 години независимост

Спомняте ли си за странната поръчка, която Министерски съвет пусна през януари за това български и чуждестранни медии да популяризират за още 5 месеца през 2009 г. навършването на 100 години от Независимостта на България? Аз бях писала първо тук, а после тук.

Ето че и този „възел“ се разплете:

Скъпо ни излезе членството в Евросъюза и честването на 100 години независимост на България. Това изчисли на парламентарния контрол вчера премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на атакиста Венцислав Лаков. Той се интересуваше колко ни е струвало популяризиране на страната ни в ЕС, както и колко пари са заделени от бюджета за честванията на 100 години независимост.
"Тържества не видях много, но знам, че в момента в мазето на Министерския съвет има стотици стикери, шапки и тениски с логото "100 години независима България", обясни въпроса си Лаков. "Зимникът на властта е пълен и със 17 569 знамена с дълги дръжки, ако искате, мога да ви заведа да ги видите", прибави премиерът Борисов. В подземията на "Дондуков" 1 захвърлените рекламни материали са за над 150 бона.
"Милиони са раздавани на медиите за отразяване на честванията за независимостта. Например на "Дрийм Тийм Продъкшън" са дадени 1,7 млн. лв. за производство на поредица предавания. Средната цена на епизод е излязла около 65-70 хиляди лева, а нормалната, както стана ясно, е между 3 и 5 хиляди. Значи са си завишили сумата десет пъти", даде пример Борисов. От парите, отделени за продуцентската къща на Евтим Милошев и Любомир Нейков, 835 хил. лв. са отишли за 12 епизода от "Операция Слава", която водеше Росен Петров. По думите на премиера bTV е прибрала от бюджетните пари 193 бона, Нова тв - 188 хиляди, Дарик радио е получило 180 хиляди, а БНТ - 185 000 лева. Най-много са дадени на информационна агенция Фокус - 360 хиляди лева. Най-ниската цена за отразяване на независимостта пък е 150 000 лв., за БНР. Премиерът допълни, че парите са давани без ясен критерий и непрозрачно. Конкурсът за 3 млн. лв., раздадени на електронните медии за т.нар. патриотични предавания, свързани с годишнината от Независимостта, е обявен чак в началото на 2009 г., припомниха депутати. Победител е фирма, свързана с Любомир Павлов. Тя е разпределяла парсата.
(източник)

Даваме ли си сметка колко са 3 милиона лева за реклама на едно историческо събитие? Преди малко прочетох, че проектът „ReTinA – Revitalization of Traditional industrial areas in South-East Europe” (изпълняван чрез Програма за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа 2007-2013) е предвидила бюджет за община Перник от 275 800 евро, който да отиде за „възстановяване на традиционни индустриални зони“. И се чудя дали тези пари ще стигнат само за работните срещи и рекламните материали, или е предвидено да се използват и за „разработване на транснационална методология за възстановяване на изоставени индустриални зони. Ще бъдат изградени и комуникационни инструменти, материали, интернет страница на проекта, мрежа за неговото поддържане“.