четвъртък, 29 април 2010 г.

Ресурси за свободни професии

Тежки дни настанаха напоследък за свободните професии. Дори и да има работа, клиентите бавят плащанията, а в същото време хазната принуди самоосигуряващите се лица от 01.01.2010г. да плащат с 60% по-високи вноски за... хазната.

От три години дейността ми се управлява от законите на България, които касаят свободните професии и малките предприятия. За три години нещата се променяха само към все по-лошо: то не беше орязване на нормативно признатите разходи, то не беше премахване на данъчни облекчения, то не беше вдигане на минималния осигурителен праг и на максималния осигурителен доход, то не беше чудо. За това, как те третират данъчните и банките като самоосигуряващо се лице, пък хич не ми се говори.

Поради това, а и още около 10-ина причини, вчера преустанових свободната си практика и преминах на работа с трудов договор - за мое щастие отново в преводаческата индустрия.

Ще продължавам да пиша в блога за проблемите на езиците и превода, но като вече несамоосигуряващо се лице, едва ли ще имам повод да пиша за темите, свързани със свободните професии и малките предприемачи. Ако обаче сред вас има такива, които се интересуват от тези теми, можете да посещавате
групата на свободните професии във Favit:


или да четете последните новини чрез раздела за новини за самоосигуряващите се лица в Google News: