понеделник, 30 август 2010 г.

Чуй този „световен hit“!!!

Музиката е важна част от моя живот. Определено съм фен, ходя на концерти, предпочитам клубовете, където свирят български банди и винаги гледам да си купя диск или тениска на някоя нова група. И затова толкова ме боли, като гледам дереджето на българската поп музика*.

Наскоро чух, че 19% българска музика в ефира били малко и представители на поп жанра искали „да се заложи задължителен процент на излъчвана българска музика в ефира, дори и ако това изисква да се заложи в закон.“ Най-добрият коментар, който получих по темата от приятели, звучеше така: „Добре...ама ако има такъв закон, ще трябва да задължим българските изпълнители задължителен процент от творчеството им да е качествено.“

Поводът да реша да пиша по тази наболяла тема е следният клип, който гледах току-що:  

Made in Bulgaria, hit на световно ниво Vanyah ft. Mvp - Like Me [hd] 


Дали тази песен ми харесва или не, е въпрос на личен вкус и не заслужава коментар. Това, което обаче страшно ме притеснява тук, е пеенето на английски, прекопираната визия от рап клиповете по MTV, общото усещане, че ни се поднася някакъв продукт „на световно ниво“, но пък се набляга, че е Made in Bulgaria (чухте ли „Излел е Дельо хайдутин“ в началото???), за да може да му обърнем внимание в морето от hitове.


Ще сподавя останалите си коментари по темата, защото - слава Богу - някой друг вече е изрекъл тези неща по много по-добър начин. В песента си „Едно парче набързо“ Среброто е казал на своите колеги поп изпълнители един куп истини, които са очевидни за всеки, който следи музикалната сцена в родината. Особено ми е любима тази част:

... имам идея да пея предимно на английски,
милиони, милиони копия ще продам на пазара индийски.

Та... пожелавам на българската музикална гилдия* да почне най-накрая да прави нещо оригинално и интересно на ниво *българско* и да спре да се опитва да прави „световни хитове“, а после да вика „България не ме обича, а аз съм егати пича!“*Навсякъде в статията става дума за българската поп музика. Алтернативната сцена си е достатъчно жива и интересна, но за това - в друга статия. За чалгата пък не мога да коментирам, защото този стил го слушам само в маршрутките.