понеделник, 20 декември 2010 г.

Сива картината при свободните професии

В статията „Колкото повече, толкова повече“ вестник „Капитал“ публикува обобщение на новото в данъчно-осигурителните закони през 2011 г.

Както вече сигурно сте чули,

От догодина за самонаетите се въвеждат диференцирани минимални осигурителни прагове. Те ще се определят в зависимост от общата сума на доходите от 2009 г. Така ако тогава сте реализирали като самоосигуряващо се лице доход до 5400 лв. годишно, ще трябва да се осигурявате най-малко на 420 лв. догодина. Ако имате доход между 5401 лв. и 6500 лв., ще плащате осигуровки поне върху 450 лв. на месец. Следващият интервал е за доходи между 6501 лв. и 7500 лв., съответно с минимален осигурителен праг от 500 лв. Самонаетите, които през 2010 г. са реализирали доход над 7500 лв., през 2011 г. ще трябва да се осигуряват на минимум 550 лв. на месец.

Тази очевидно кокошкарска реформа няма да причини особен прилив на кеш в продъненото ни данъчно пенсионно/здравно осигуряване. Само ще раздразни счетоводителите и ще напрегне свободните професионалисти да мислят да се осигуряват ли, или не.

Показателен е и първият коментар на читател, който се е изказал под статията в „Капитал“:

В тия 4 изречения се описват всички проблеми, причинявани от тъпото упорство на държавата ни да взима повече пари отколкото заслужава. Свободните професионалисти обикновено не са прости хора. Те много обичат да знаят за какво им отиват партите. Колкото повече държавата им прави живота черен, толкова по-сиви ще стават. Някои ще си намерят работа на трудов договор, други ще спрат да издават фактури, трети ще продължат да бъдат още известно време „бели“, докато следващите промени (които гаранция ще дойдат) напълно не ги убедят да посивеят или просто да си намерят шеф.

И кой печели от това? Никой.