сряда, 16 март 2011 г.

Да пишем ли каквото чуваме?

Досега май не бях попадала на журналистически материал във вестник или в интернет, където графично да се отразяват фонетичните, граматичните и лексикалните особености в речта на интервюираните. Затова си мисля, че е интересно да споделя тук първата такава статия.

Тя е дело на БНТ-Пловдив.

Роми стават счетоводители


20 роми от асеновградския квартал „Лозница" вече са изключително подковани как да пестят пари и значително по-грамотни в енергийно отношение. В рамките на една седмица те преминаха обучение по начални икономически отношения, което беше организирано от Института „Отворено общество" и енергийното дружество EVN. Днес отбрани жители на махалата получиха удостоверения за новия си социален статут.

Стилно облечени и грейнали от щастие курсантите показаха завидните познания, които са извлекли от едноседмичното обучение. Най-напредналите увериха, че нито една дума на лекторите не е отишла напразно.

Айше Балдърова: „Тук ни научиха как да спестяваме, как да харчим. Сега – първо тока, после водата, после ядене. Ние сапун нямаме ли? Мръсни няма да ходим. Като не миеш, това, глава, с въшки ли да ходим!?"

Най-ограмотените са скептични за настройката на широките маси.

Фатма Бекир: „Има хора, които не разбират нито от приходи, нито от разходи. Днес имат – ядата, пият... за утре не мислят."

Сийка Попова: „Приход... к'во беше т'ва? Колко пари ти идват на месец. И разхода – после правиш сметка колко ги харчиш."

Репортер: „Вие сте готови за счетоводители!"

„Да, точно."

Някои от обучените се заклеха, че след приходно-разходните дебати са склонни да откажат частично цигарите. Най-крайните дори заявиха готовност да ограничат храната.

Йълдъзар Байрамова: „Без месо може да ядем."

Репортер: „Ще извайваш фигура?"

„Да, без месо можем да го ядем!"

Това е втори подобен проект в България. В началото на миналата година бяха постигнати завидни резултати в пловдивския квартал „Столипиново". Там сега отчитат рекордни приходи от сметките за ток и вода. В същото време тютюнопушенето е занижено, както и разходите за маркови облекла и обувки.

За сравнение можете да погледнете един друг материал на БНТ: Борисов: Реално парите за здраве не са харчени теоретично за пенсии, където лесно ще забележите, че редакторите са се постарали да отстранят някои от грешките, запазени във видео материала ;)