сряда, 29 юни 2011 г.

Сентенции в личната ми философия

Първо ме покани архифрилансърът Марио Пешев, а после и моят гуру сред блогърите, Комитата, така че ще споделя някои сентенции, които са формирали или отразяват личната ми философия.

1. Бях чувала тази мисъл, но едва през последните две години ми се случи да я изпитам на гърба си и да я разбера наистина:

Няма вечни приятели, има вечни интереси. (Уинстън Чърчил)

2. За творчеството и мотивацията съм най-съгласна със Съмърсет Моъм, когато казва в „Луна и грош“:

Да, аз самият съм вече в историята. Въпреки това ще продължа да пиша нравоучителни истории в римувани двустишия. Ала бих бил трижди глупак, ако го правех за нещо друго освен за собствено развлечение.

3. Веднъж разказвах на най-добрата си приятелка колко е важно да се работи. Как аз лично не спя, за да работя, как най-важното е да си свърша работата, а тя ме прекъсна вежливо и каза снизходително:

„Даарлинг, всеки може да бачка.“

И беше много права. Работенето е важно, но не трябва да е някаква самоцел, която да те превърне в скот. След няколко години на бързи обороти и пълно мозъчно изтощение, през 2010 г. най-накрая си взех почивка и разбрах, защо не всеки може да почива :)

4.  Николай Хайтов, разбира се, със следната сентенция от култовия разказ „Мъжки времена

Едно е да ти се иска, друго е да може, а пък трето и четвърто да го направиш.

5. Никос Казандзакис е казал много неща, които са ме впечатлили, но най-скоро прочетената му мисъл е следната:

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί εγώ φταίω.»

Обичай отговорността. Казвай си: „Аз и само аз имам дълг да спася света. Ако не се спаси - аз съм виновен.“


6. Днес прочетох и шестата мисъл, която ще споделя тук и която отлично се вписва в личната ми философия. Тя принадлежи на Теди Москов и се намира на страниците на юлския брой на българския Forbes:

Forbes: Чувствате ли се неразбран в България? 
Теди Москов: Ама дреме ми на гъза как се чувствам. Нали все още мога да работя.

Та така. Най-важното нещо за мен е да не се кършат ръце. Ако нещо не ти харесва - отиди и го оправи. Може да не се получи, може да се получи чудовище, може нищо да не стане - но трябва да опиташ.

Ако им се пише по темата, ще се радвам да чуя редактора на Forbes, Йордан Матеев, най-лаконичния блогър, Дзвер, също така Личния ми Хесус ;), уникалния и неуморен Бого Шопов, будната Светла Енчева и изключително интересната Мария Нинова, на чиито статии винаги разчитам по темите на естествените науки и псевдо версиите им.