вторник, 2 август 2011 г.

Aвтоматично-универсално-професионален "е"-софтуер

Един приятел току-що ми изпрати следната актуална обява от jobs.bg


Aвтоматично-универсално-професионален "е"-софтуер
Описание и
Изисквания: Фирма „Кристело България” ЕООД търси фирма или специализирано лице,което да направи автоматично-универсално-професионален "е"-софтуер,за нуждите на фирмата,за преводи от български на следните езици:английски,немски,руски,френски,испански, италиански и турски.
Софтуер,идентичен с този на GOOGLE TRANSLATER,но само,че с тази разлика-да превежда правилно,по възможност-интонационно и пунктуационно.

Населено Място: София / България

Google Translate се използва вече 4 години. Няма друг безплатен доставчик на автоматичен превод, който да предлага толкова много езикови комбинации и да е толкова добър (Systran отдавна изгуби състезанието), и все пак мрънкането по негов адрес не спира. Припомням статията си по повода, писана преди три години: Google Translate и автоматичният превод. Там се казваше най-общо следното и то продължава да е валидно:

1. Google Translate ще ви свърши отлична работа за бизнес цели, т.е. ако превеждате юридически или икономически текстове, защото ползва тоновете паралелни текстове, генерирани от Европейския съюз.

2. Google Translate не се справя никак добре при художествени текстове, фразеологични словосъчетания, остарели изрази, всекидневна реч, неграмотни текстове с правописни и пунктуационни грешки.

А що се отнася до мераклиите от горната обява, много се радвам, че искат да подобрят постиженията на гиганти като Google, но ще им е малко трудно да поддържат лаборатория от компютърни лингвисти, които да се справят с тази нелесна задача:) Мога да ги посъветвам да се обърнат към SDL, които погълнаха Language Weaver и в момента предлагат специални решения за машинен превод за нуждите на съответния клиент, разбира се, в комбинация с услуги за постредактиране (post-editing), защото просто и децата знаят, че машинният превод в никакъв случай не може да бъде заместител на човешкия превод.