вторник, 20 декември 2011 г.

Парещ хумор

Българското мрънкане е нещо като черното в модата – винаги е актуално, независимо от годината и сезона. То е обилно като спам, а метамрънкането (мрънкане по повод мрънкането) е една от най-популярните теми сред родните есеисти и изследователи на народопсихологията (като такава).

За да има баланс в природата обаче, съществува и явлението „български хумор“. В последните години се родиха цели нови тематики: вицове за Бойко Борисов, цяла митология, свързана с Перник, бургаски лафове, като дори пламнаха и някои други – по-малки – огнища на хумора, засягащи по-ограничени аудитории, като например експлозията в Twitter по повод на анонимните заемки на Иво Сиромахов от обитателите на същата социална мрежа.

Най-новото хумористично народно творчество беше разпалено от масовото горене на произволни коли в София (а от известно време и в други градове). По-долу ще изброя няколко афоризъма и картинки по тази тема. Някои съм ги намерила във Facebook, а други съм ги чула от приятели. Предполагам, че колекцията ще се увеличи през идните дни, така че тук ще завърша с многоточие...


***

- Колко ти гори колата?
- Някъде около 10-15 минути.

***
(видяно миналия петък, 16 декември 2011 г.)
Петък е! Запалете колата и тръгвайте за село! Все едно чия кола!

***

От пресцентъра на МВР предупреждават: Ако се намирате в София, избягвайте фразата - „Паля колата и идвам“!

***

- Как Дядо Коледа ще разбере, че вече е пристигнал в България?
- Като види, че шейната му гори!