вторник, 17 юли 2012 г.

18 юни и 8 желания

18 юни е обикновена дата. Няма особени събития, свързани с нея, но в календара на Гърция тя получи една нова дефиниция от писателя Никос Диму.

Рядко ми остава време да превеждам за удоволствие, но реших, че този текст заслужава да бъде прочетен от повече хора.

На 17 юни бяха изборите за правителство в Гърция. Избори, които бяха наблюдавани с голяма тревога от цял свят. Ето какво си пожела Никос Диму да се случи на 18 юни.

8 желания за 18-и (14.06.2012 г.)
1. Да имаме силно правителство, решено да управлява. (Мислите, че това е тавтология? От колко време не е управлявана тая земя? От десетилетие – че и повече).
2. Политиците ни да станат непоследователни. Да не изпълняват нещата, които са казали и обещали, а тези, които трябва. Да забравят за популизъм и „политическа цена“.
3. Да се състои революцията. Не тази от мечтите на радикалите (десни и леви), а една революция на рационалността и здравия разум. От години живеем в абсурд, безумие и лудост. Изведнъж единствените критерии навсякъде да станат меритокрацията, ефективността, постигнатите резултати, производителността, качеството. И благоденствието да стане национална добродетел.
4. Новоизбраните да се осмелят да влязат в конфликт с интересите. Не само с тези на капитала, но и с най-парализиращите интереси на гилдиите и групите за натиск.
5. Да бъдат поставени правилните приоритети: здравеопазване, образование, сигурност, работа. Тези, за които основни предпоставки са правилното ръководство и рационалното управление. За да функционира правилно здравеопазването например, то се нуждае от ресурси и правилен мениджмънт.
6. Правителството да може да убеди народа да върши описаното по-горе. Всички ние да запретнем ръкави и да предложим нещо повече за общността. Вместо да претендираме и да протестираме (макар и справедливо), вместо да налагаме изисквания в момент, в който корабът потъва, всеки да изхвърли по две кофи вода.
7. Да спре да царува безнаказаността и беззаконието. Наказанията, глобите и санкциите да бъдат налагани – и след като бъдат наложени, да не се изгубят в мъглата. И укриващите данъци, и тарикатите да престанат да бъдат модели на успеха. Да станем (най-сетне) правова държава.
8. За да започне така жадуваният растеж, трябва да бъдат създадени условия. Стабилност, ясна бизнес среда, насърчаване на иновациите. В днешно време са необходими не капитали, а глави.
Не ме интересува толкова меморандумът за спасителния пакет, колкото обстоятелствата, които ни доведоха до него – и ще продължат да ни водят, ако не се променим. Нека да осъществим реформите, за които всички са съгласни, но на които никой не се осмелява. Ще бъде по-лесно, ако запазим еврото. Защото в противен случай проблемите и сътресенията ще бъдат много големи и единственото, което ще ни занимава в продължение на доста години, ще е елементарното оцеляване.
И тогава се събудих...