неделя, 2 септември 2012 г.

Как Sofia Music Enterprises се подигра с феновете на RHCP


Вчера в София беше първият концерт на Red Hot Chili Peppers в България. Това е любимата ми група и още на 7 февруари закупих два билета (по 130 лв.), за да съм пред сцената (frontstage) на стадион „Георги Аспарухов“ (пълен капацитет от 40 000 души). Да, ама не.

Организаторите на концерта Sofia Music Enterprises (SME) два месеца преди провеждането му го преместиха в зала „Армеец“, като излязоха със следното арогантно обявление:

Причината за преместването на концерта е заради недостатъчните билетни продажби до този момент, два месеца преди събитието. При нормални обстоятелства, в другите европейски страни, билетите обикновено се продават много по-бързо, но случаят в България не е такъв. Публиката тук е свикнала да купува билети в последния момент.
За да се избегне рискът концерта на артист от такъв ранг да не се състои пред пълен стадион, мениджмънта и промоутъра решиха да преместят концерта в зала, дори и това да означава много хора да не успеят да гледат шоуто.
Тъй като в момента има много ограничен брой непродадени билети (WTF??), ние бихме посъветвали феновете да побързат със закупуването им.
Хем продажбите не били достатъчни, хем имало много ограничен брой билети. Ами дайте тогава да набутаме „артиста от такъв ранг“ в зала с тройно по-малък капацитет, да намекнем, че в България не са нормални обстоятелствата и да вкараме хиляди души, платили между 70 и 150 лева за билет, в безобразен зайчарник, където да дишат на пресекулки и да се пържат в собствен сос три часа!

Зала „Армеец“ едва побираше хората, дошли да видят Red Hot Chili Peppers. Нямаше никаква вентилация и то не само пред сцената, но и по трибуните. Ако RHCP не беше любимата ми група, нямаше да си причиня три часа мъчение без въздух, на около 35 градуса в пълна блъсканица. За мен вчерашното събитие трябваше да е най-великият концерт, а беше тричасова борба да не колабирам от задушаване. Не можех да пея любимите си песни, защото не ми стигаше въздух за повече от 4 думи! Затова и без никакво колебание обявявам вечен и неотменим бойкот на Sofia Music Enterprises. Вместо да се извинят, вместо да преценят колко билета да продадат с оглед на смененото място на концерта, те си позволиха първо да обидят всички фенове, а после и да ги превърнат в говеда за три часа. 

В тази ситуация очаквам от SME да обявят колко са продадените билети за вчерашния концерт и да декларират, че не са надвишили капацитета на залата. И най-вече: да се извинят на всички, които си купиха билети за концерта „както в другите европейски страни“, но бяха принудени да гледат концерта „както в България“.

Редакция, 11.09.2012 г.: От SME не отговориха на моите въпроси по-горе и затова реших, че ще им ги задам през Комисията за защита на потребителите. На 4 септември подадох сигнал до КЗП, в който се пита следното:
При обявен капацитет на залата от 18 хиляди души за концерти (данни на
зала "Армеец" http://www.armeec.bg/page_bg#/news/arena-armeets-sofiya-nay-golyamata-sportna-zala-v-balgariya) самата зала "Армеец" обяви, че "Рокдинозаврите от Red Hot Chili Peppers докараха до върховен екстаз **над 18 000 души** в Арена Армеец http://bit.ly/RC6BwQ".

Моля ви да проверите:
1. Колко са били продадените билети към момента на смяната на мястото и наистина ли е било наложително концертът да бъде преместен в закрита зала с повече от 2 пъти по-малък капацитет?
2. Какъв е капацитетът на зоната пред сцената и колко билета са били продадени конкретно за нея?
3. Отговаря ли общият брой на продадените билети на капацитета на зала "Армеец" за подобни прояви?
4. Ако не - с колко хора е бил превишен капацитетът и как се санкционира това от експертите по хигиенни и санитарни изисквания за организиране на подобни прояви?
5. Как се санкционират виновните за неправомерни продажби и излагане на риск за здравето на хиляди души?